Boeken zoeken: op titel, schrijver, ISBN of trefwoord:

Tussen afkomst en toekomst, Terwel Jan ea.

Tussen afkomst en toekomst
Draai afbeelding

Tussen afkomst en toekomst

Uitgever
Bladzijden
157
ISBN13
9789044127324
Taal
Nederlands
Jaar
2011
Uitvoering
Paperback
Conditie
Beschrijving
 

Case studies naar de schoolloopbanen van leerlingen van 10-21 jaar.

Over het boek:
Waarom zijn sommige leerlingen succesvol terwijl anderen struikelen in de hordeloop van het onderwijs? Wat is het geheim van een succesvolle schoolloopbaan? Is dat alleen talent of is dat een mythe van mensen die ‘het gemaakt’ hebben?

We volgen leerlingen van 10 tot 21 jaar in hun schoolcarrière. Zij vertellen zelf hoe hun schoolloopbaan is verlopen en wat hun dromen voor de toekomst zijn. Daarbij komen ook hun ouders en leraren aan het woord. Het resultaat is een reeks levensechte ‘portretten’ van leerlingen.

De persoonlijke verhalen van de direct betrokkenen worden vergeleken met scores van deze leerlingen op een reeks objectieve toetsen. Hoe presteerden zij op de leeftijd van tien en twaalf jaar? En hoe is het daarna verder gegaan? Hebben de leerlingen hun ambities gerealiseerd en zijn de voorspellingen van hun leraren uitgekomen? Wat was de rol van hun ouders? Waren vrienden en medeleerlingen een stimulans of een bedreiging voor hun succes op school? Was de uitslag van de Citotoets een valide maat voor de latere loopbaan of was het een self-fulfilling prophecy?

Dit boek geeft concrete antwoorden op deze vragen aan de hand van vijf zorgvuldig gekozen casussen. Deze beschrijvingen worden geplaatst tegen de achtergrond van het Nederlandse schoolstelsel. Bij de analyse wordt een onderwijspedagogisch perspectief als uitgangspunt gekozen.

Dit boek is geschreven voor allen die leerlingen begeleiden bij hun schoolkeuze en schoolloopbaan: leraren, leerlingbegeleiders, lerarenopleiders en ouders. Wellicht kunnen ook leerlingen en studenten hun voordeel doen met de ervaringen van hun leeftijdsgenoten in de sorteermachine die onderwijs heet.

Dit boek beschrijft een studie van een soort die zeldzaam is, maar waarvan men zou wensen dat er meer waren.
Nathan Deen, Emeritus hoogleraar Theorie en Praktijk van Leerlingbegeleiding, Universiteit Utrecht

Over de auteur(s):
Prof. dr. Jan Terwel is emeritus hoogleraar Onderwijspedagogiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Drs. Rosa Rodrigues is docent onderwijskunde/pedagogiek en promovenda aan de pabo van de Hogeschool Rotterdam. Drs. Danielle van de Koot-Dees is promovenda aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). Zij verricht onderzoek naar de rol van religie in de thuissituatie.

Aanvullende informatie

HoofdtitelTussen afkomst en toekomst
Ondertitelcasestudies naar de schoolloopbanen van leerlingen van 10-21 jaar
Editie1
TaalNederlands
GeillustreerdNee
ProductvormPaperback / softback
Publicatiedatum06-2011
Oorspronkelijke nieuwprijs€ 19.80