Boeken zoeken: op titel, schrijver, ISBN of trefwoord:

Nederlandse Koopvaardij in beeld, Willem H. Moojen

Nederlandse Koopvaardij in beeld
Draai afbeelding

Nederlandse Koopvaardij in beeld

Uitgever
Bladzijden
128
ISBN13
9789086160181
Taal
Nederlands
Jaar
2008
Uitvoering
Paperback
Conditie
Nieuwstaat
Prijs
€ 17,55
Verzending
Via PostNL incl. Track & Trace.
(meer info)
Beschrijving
 

1930-1939 (1)

De Nederlandse Koopvaardij in beeld 1930-1939 is het derde deel uit een reeks die de koopvaardij per decennium belicht. We gaan met de boeken terug naar het begin van twintigste eeuw en volgen schepen en rederijen tot in de één en twintigste eeuw.

De jaren dertig waren zware jaren voor de scheepvaart. Er was een wereldwijde crisis en veel schepen werden opgelegd. Ook was er de dreiging van een nieuwe Wereldoorlog.
Maar toch waren scheepvaartmaatschappijen optimistisch en lieten voor de vaart op Indië en Amerika prachtige nieuwe zeer fraai ingerichte passagiersschepen bouwen.
Het was nog volop de tijd van stoomschepen, grote rookpluimen, ratelende kranen en veel bedrijvigheid in havens die nog in of aan de rand van een stad lagen.
Drommen havenarbeiders togen elke dag naar de schepen om de ruimen van hun kostbare lading te verlossen of juist weer vol te stuwen. Kratten, manden, zakken, kisten, koeienhuiden, rotan, cacao en nog veel meer goederen. Niks geen containers en varen na een paar uur, alles was nog handwerk en uitermate zwaar. Er werd gewerkt, hoe slecht het weer ook was.

Ook waren de jaren dertig kenmerkend voor de verandering voor de scheepvaart. Naast de stoomvaart en zelfs nog zeilvaart maakte het motorschip meer en meer zijn opwachting. Het zou de scheepvaartwereld totaal veranderen.
De schepen en de scheepvaartmaatschappijen zijn verdwenen, dit deel houdt de herinnering aan die tijd levendig.

Actie: u ontvangt 20% korting bij gelijktijdige bestelling van 3 of meer (verschillende) artikelen!
17.55

Aanvullende informatie

ReeksnaamIn beeld
HoofdtitelNederlandse Koopvaardij in beeld
Deeltitel1930-1939 (I)
Editie1
TaalNederlands
GeillustreerdJa
ProductvormPaperback / softback
Publicatiedatum05-2008
Oorspronkelijke nieuwprijs€ 17.95

Recensie

AuteurAntoon Oosting
BedrijfsbronAlgemeen Dagblad
BrontitelWegdromen in het verleden
Datum20080624

Wie wat verzameld kan daar ook anderen mee blij maken. Maritiempublicist Willem H. Mooijen maakt zo van zijn verzameling scheepsfoto’s prachtige fotoboekjes, de een onder de titel Nederlandse Koopvaardij in Beeld. Samen met Leo Bersee is hij ook een tweede serie begonnen onder de titel Nostalgie (1).
De aflevering 1930-1939 (I) van Nederlandse koopvaardij in beeld is de derde uitgave van een ambitieus opgezette serie die uiteindelijk dertig delen moet omvatten, met meerdere afleveringen per decennium. Deze serie onderscheidt zich door niet alleen foto’s van de schepen te laten zien maar ook foto’s van de havens die de schepen aandeden en ander illustratiemateriaal zoals brochuresen interieurfoto’s.
Dat levert een boeiend tijdsbeeld op van in dit geval de jaren dertig. De foto’s van de Holland-Amerika- schepen langs de Wilhelminapier of de Batavierschepen, die vanuit Rotterdam tot in hartje Londen voeren, ontbreken niet. Ondanks de economische crisis durfden Nederlandse rederijen het toen toch aan fraaie passagiersschepen als de Nieuw Amsterdam, Baloeran, Oranje, Johan van Oldenbarnevelt, Boissevain en Tjitjalengka te laten bouwen. Schepen waren in die tijd voor de passagiers ook al uitbundig chic ingericht en afgewerkt met de duurste houtsoorten, heel wat anders dan de inrichting van de bemanningsverblijven. Desondanks bewaren die vaak de beste herinneringen aan die tijd.

Voor wie die tijd niet heeft meegemaakt of zelf te weinig heeft bewaard, biedt vooral Maritiem verleden in beeld alles om bij weg te dromen van oude oceaanstomers, lijnschepen, coasters en trampers, echte wildevaartschepen in exotische havens ver van huis in de toen nog mysterieuze Oriënt. Het uitgebreide beeldmateriaal van de vaak prachtige folders van rederijen gaat in deze Nostalgie-serie vergezeld van de poëzie van Leo Bersee. Dat biedt alle mogelijkheden om heerlijk weg te dromen van een heerlijke tijd in de Gordel van Smaragd (Indonesië) waar nu weinig meer van over is.
Dat maakt de boekjes van Willem Mooijen des te waardevoller.